tirsdag, november 30, 2010

Romerretten - en godt bevart hemmelighet

Jeg satt og leste til en prøve i Historie og filosofi, da jeg fikk øye på dette øverst på en side:
Nå var jeg heldigvis ikke interessert i å lese mer om romerretten, men hadde jeg vært det, skulle jeg nok slitt litt med å finne fram til siden :)

mandag, november 29, 2010

Skatt fra loftet

For noen dager siden skulle Julies klasse ha familiekveld, med underholdning. Et av innslagene var moteshow, og det var sånn det hadde seg at Julie og kusine Camilla hadde vært på loftet og hentet ned utkledningsklærne våre. Det meste av det som var der var helt klart best egnet når man skal kle seg ut. Men, midt i haugen dukket det opp en godbit. Mammas gyllenbrune skinnveske fra åttitalltet. Jeg la umiddelbart min elsk på den, og ba om at den ikke måtte bli sendt tilbake på loftet. I helgen har jeg vært på julemesse og luftet den, og den funket veldig bra. Den har lang hank, så man kan henge den over skulderen, og det må mine vesker ha, ellers blir jeg bare utålmodig.
Veldig fin i størrelsen, jeg fikk akkurat plass til pengebok, mobil, en lypsyl og en håndkrem.

Fin, ikke sant?

søndag, november 28, 2010

Julegrantenning

I dag har det vært julegrantenning, og tradisjonen tro har speiderne kledt seg ut som smånisser og delt ut godteposer. Det var skikkelig kaldt i dag, så det kom ikke så mange, men det var hyggelig likevel.
Jeg og Julie klare til å være nisser. Du ville bli overrasket over hvor mange stillongser man kan få utenpå hverandre hvis det bare er kaldt nok. I følge Julie var jeg dessuten den "første brillen med nisse" hun hadde sett. Feilsnakkingen lenge leve!

fredag, november 26, 2010

Godteposepakking

På søndag er det første søndag i advent, og det betyr julegrantenning her i Valnesfjord. Da er det tradisjon at speiderne kler seg ut som smånisser og deler ut godteposer til alle ungene. Så i dag har vi vært samlet noen stykker og pakket 250 godteposer. Jeg tror vi satt ny rekord i år på å være effektiv i godteposepakkingen. Vi brukte kanskje tre kvarter, og det er ganske mye kortere enn tidligere år. Men nå begynner vi jo å bli erfarne i kunsten :)
Nå håper jeg bare at det ikke blir så alt for kaldt på søndag, for det er måte på hvor mange ullskjorter jeg får plass til under ullgenseren før jeg får kvelningsfornemmelser.
Nå må jeg styrte i seng, og skynde meg å sove, for jeg skal tidlig, tidlig opp i morgen. Planen er nemlig å få tid til å lese gjennom stoffet jeg skal ha prøve i på mandag, før vi skal kjøre hjemmefra rundt halv ni, for å selge Perler i Salten på julemesse. Gud, det kommer til å virke som en dårlig plan når vekkeklokka ringer klokken seks i morgen tidlig.

torsdag, november 25, 2010

Desiland

For noen måneder siden meldte jeg meg som bokblogger for Aschehoug. (Det kan du også gjøre, ved å fylle ut dette skjemaet.) Da får man en e-post når de har en bok til anmelding som kan passe for deg. Så, for noen uker siden fikk jeg en mail, og kunne velge mellom fire-fem forskjellige bøker. Jeg valgte boken ”Desiland” av Mala Naveen. Litt senere kom boka i posten, og den var så fiiin!

Med trykk på selve permen, så den er fin selv om man tar av papiromslaget.

”Desiland” handler om en norsk-indisk familie på som bor i en leilighet på Stovner. Alle de fire familiemedlemmene slites mellom det som forventes av dem, og det de egentlig ønsker å gjøre. Når sømmene som holder det pene og pyntelige familielivet sammen begynner å rakne, tyter det ut hemmeligheter, skjulte drømmer og forbudte følelser.

Romanen fortelles fra synspunktet til alle de fire medlemmene i familien Mehta, og det synes jeg alltid er et pluss. Historien får mer tyngde og er letter å leve seg inn i når man får innblikk i tankene til flere enn bare én av karakterene. Til å begynne med slet jeg litt med å henge med i alle navnene, og huske hvem som var hvem, men etter en liten stund kom jeg inn i historien, og da gikk det bare fint å skille mellom navnene.

Til tider syntes jeg boken var veldig god og medrivende, særlig i de partiene hvor vi fikk lese om sønnen og datteren i familien. Det var aldri partier hvor boken var kjedelig eller tung å komme gjennom, men det var partier som kunne vært bedre og litt mer spennende. Språket var godt, og forfatteren skrev på en slik måte at jeg brydde meg om karakterene, og ville at det skulle gå dem godt. At jeg bryr meg om personene i boka er alltid nødvendig for at jeg skal bry meg om boka i det hele tatt.

Det er også fint å lese om familier fra andre kulturer, og hvordan de lever sitt familieliv. Alt i alt vil jeg si at det var en god bok, med et veldig pent omslag.

onsdag, november 24, 2010

Et foto i timen

På søndag hadde jeg "Et foto i timen". Det går, selvforklarende nok, ut på at man tar et bilde hver time, og blogger det.
08:00 Opp og hopp! Jeg har blitt veldig dårlig på å sove lenge i helgene, men det er forsåvidt greit det. Man får gjort mye da.
09:00 Etter å ha tatt et bad for å komme i varmen (det er så kaldt om natten, og dagen, for tiden!) spiste jeg god frokost. En brødskive med kaviar, en med hvitløkssmør fra lørdagens middag, og et kokt egg.
10:00 Jeg gikk i gang med dagens viktigste oppgave: ønskelisteskriving. Ønskelister er helt genialt. Det er så mye enklere å kjøpe gaver hvis man vet hva mottakeren ønsker seg, og hvis du har skrevet ønskeliste er sjansen mye større for at gavene faktisk treffer. Og så kan alle leve lykkelig alle sine dager!
11:00 Å skrive ønskeliste er hardt og langvarig arbeid, og da trenger man litt påfyll i form av smågodtbiter som var igjen fra kvelden før. Godteri smaker mye bedre i dagslys.
12:00 Litt lesing på sofaen. Lesinga gled relativt fort over i soving, men på en søndag er det helt greit. For tiden leser jeg Innhaugfolket av Anne Karin Elstad. Veldig gripende bokserie!
13:00 Etter min lille lur, tasset jeg inn på TV-stua, slengte føttene på bordet og så litt på TV. Soving er jo tross alt ganske utmattende...

14:00 Søndagsmiddag! Vi spiste hjemmelagde lammekjøttkaker i brunsaus, og det var skikkelig yummy yummy!
15:00 Pjusken var også sulten og ville gjerne ha middag. Han var fryktelig ivrig og skulle hente ned matfatet sitt som jeg holdt opp for ham. Siden jeg tok bilde samtidig var jeg ikke helt oppmerksom, og da han plutselig hoppet opp og grep tak i fatet for tørrforet utover et imponerende stort areal.

16:00 Kjøttkakene hadde fått tid til å sige litt, og da var det plass til karamellpudding.
17:00 Jeg ble litt fabrikkarbeiderske, og laminerte plakater for Videofabrikken.
18:00 Jeg og mamma kledte på oss laddene våre og gikk en tur. Ladder er det beste (om ikke det mest elegante) fottøyet på vinterføre. De er så gode og varme, og skikkelig lette, så man blir like spretten som på første vårdag med joggesko.
19:00 Pjusken og jeg blogget litt. Det er temmelig fantastisk hvordan en så liten katt klarer å ta så stor plass i stolen vi hadde på deling. Jeg fikk helt vondt i rompa av å sitte ytterst på stolkanten.
20:00 Jeg satte et lite plaster på et sår jeg hadde på kneet, for jeg ville jo ikke ha blod på den fine isbjørnpysjen! Plaster er koselige, de får meg til å føle meg som en fem-åring.
21:00 For en gangs skyld pratet jeg ikke bare om å legge meg tidlig, jeg gjennomførte det faktisk også. Etter litt lesing sovnet jeg, og fikk noen flere timers søvn enn vanlig. Likevel var jeg trøttere enn jeg har vært på lenge dag jeg våknet morgenen etter. Sånn er det alltid når jeg legger meg tidlig, litt rart.

søndag, november 21, 2010

Pelle Potatis

I går kveld etter middag fikk vi besøk av en liten fyr. Han insisterer på å bli kalt Pelle Potatis, men han heter egentlig Paulmar Potet, men han synes Pelle Potatis er et mye kulere navn.
Pelle liker kun rosa mat, og rosa skumputer er det aller beste. Og siden det var lørdag fikk han yndligs"retten" sin.
Etter middag hadde Pelle fryktelig lyst til å hilse på katten Susi, så jeg tok ham med bort til kurven. Først var Susi overlegen, og ville ikke hilse på ham.
Men Pelle er en bestemt fyr, og ga ikke opp så lett.
Til slutt ga hun opp overlegenheten, og hilste på vår lille gjest.
Så gikk vi inn i TV-stua for å se på film. Pelle måtte få sitte på bordet, ellers ble bordet i veien for TV-skjermen. Vi så "The back-up plan" med Jennifer Lopez. Pelle har jo et image å leve opp til, og sa at han syntes den var klissete, men egentlig så han ut som han likte den ganske godt.
Plutselig oppdaget Pelle et rødvinsglass som stod på bordet. Desverre (eller heldigvis?) nådde han ikke opp.
Men brusglasset nådde han opp til, med litt hjelp.
Så var filmen ferdig, og det var på tide å legge seg. Pelle ville fryktelig gjerne ligge i kurven sammen med Susi. Jeg tok ham med bort dit, og ba ham spørre pent om han kunne få ligge der. Susi var egentlig opptatt med vaskeritualet sitt, men lot han få ligge der likevel.

Nå har Pelle reist videre, og i dag har jeg hatt Et foto i timen. Resultatet får du se i morgen!

onsdag, november 17, 2010

Prøveforberedelser av den koselige typen

I morgen har jeg heldagsprøve i spansk, men ettersom det er fryktelig vanskelig å forberede seg til språkprøver ved hjelp av lesing, har jeg valgt en alternativ måte. Nemlig å bake havrekaker. For når man skal sitte og skrive hele dagen trenger man en liten oppmuntring. Oppskriften fant jeg her, på Det søte liv.
Kakene inneholder ikke mel, men masse havregryn, i tillegg til sjokolade og rosiner. Veldig gode! Jeg lagde kakene ganske store, og da ble det 18 stykker. De kan godt lages mindre, hvis man ønsker det.
Og hvis man legger kakene i en fin boks, smaker de ekstra godt senere. Ellers fant jeg ut at hvis man prøver å ta bilde av ting som står inni ovnen, ender man bare opp med bilder av seg selv. Men det var jo også litt morsomt:

Nå er jeg nettopp kommet hjem, hele familien har vært på kino og sett filmen Hjem til jul. Det var en ganske bra film, litt vel dyster til å kunne gå for koselig julefilm, men absolutt en av de bedre norske filmene. Nå skal jeg bare finne fram ordboka, og så er jeg klar for prøve i morgen!

lørdag, november 06, 2010

Pizzakunst

I går lagde vi pizza til sen middag. I valget mellom et glass med tomatpuré og en tube med det samme, valgte jeg tuben. For da kan man nemlig skrive på pizzabunnen!
L-en ble fryktelig skjelven, det tok litt tid før jeg fikk taket på tomatpuréskrivingen. Pizza nummer to ble litt mindre skjelven.
I dag holder jeg på med et stort prosjekt. Stort. Jeg har ryddet ut av en bokhylle med barnebøker, og nå driver jeg og systematiserer alle DVD-ene våre. Og det tar sin tid. Men jeg liker sånne systematiserings-prosjekter.
Ha en fin lørdag!

onsdag, november 03, 2010

Julelengsel

I dag er jeg forkjølet og lengter etter helg og fri. Og jul, ikke minst.

Disse juletingene gleder jeg meg til:
  • At snøen skal komme, så jeg i hvert fall kan planlegge, om ikke gjennomføre, å bygge snølykt.
  • Å kjøpe og pakke inn julegaver. Så koselig!
  • Å bake småkaker og spise smaksprøver sammen med et glass kald melk. Uslåelig kombinasjon.
  • Å legge inn julemusikk på mobilen, så jeg kan høre på det når jeg tar bussen.
  • Ribba på julaften. Ribbe er noe av den beste maten som fins, men kun på julaften. Det blir bare ikke det samme alle andre dager.
  • Å lage julekort og skrive på dem.
  • Å lese mammas julebrev og komme på fine ting vi har gjort i løpet av året som jeg nesten har glemt av.
  • Å kjøpe ny julekjole. Mange jeg kjenner klager over at de aldri finner fine kjoler som passer, jeg har heller det motsatte problemet. Jeg finner alt for mange kjoler jeg liker, og klarer ikke å bestemme meg.
  • Og, okei da, jeg innrømmer at jeg også gleder meg til gavene på julaften. Men det er ikke det som er det viktigste, det er liksom hele stemningen som bare roper jul.

Hva gleder du deg mest til med julen?